Pi, Project & interieur Magazine
Interview geplaatst op: 15 maart 2021

Marjan Veltkamp: vormgever van geluid


Marjan Veltkamp ontwerpt akoestische objecten op het snijvlak van kunst en techniek. Daarmee gaat ze veel verder dan alleen maar een wand of paneel: haar vilten sculpturen veroveren de ruimte.

De voorkeur voor ruimtelijk ontwerpen was bij Marjan Veltkamp al vroeg aanwezig. Op het vwo wilde ze beeldhouwer worden, aan de kunstacademie rondde ze haar studie beeldende vormgeving en 3D-design af met een project rond het thema ‘tastzin’. Inmiddels is ze gespecialiseerd in het ontwikkelen van maatwerk akoestische oplossingen.

Kenmerkend voor het werk van Marjan Veltkamp is de manier waarop ze esthetiek en akoestiek weet te verenigen in handgemaakte objecten die altijd hun oorsprong vinden in de natuur. Haar unica waren te zien in musea (De Fundatie, Noordbrabants Museum) en op designevents als OBJECT, Design District en Masterly in Milaan en Den Haag. Daarnaast ontwerpt Veltkamp akoestische kunst die zich leent voor reproductie: sinds 2008 werkt ze aan haar eigen productlijn Fields, een groeiende collectie akoestische elementen in vilt. Haar portfolio omvat ontwerpen voor onder andere Leolux, De Efteling, en het Olympisch Stadion en samenwerkingen met Merford en Hermeta.

Waar komt je specialisatie in akoestische objecten vandaan?
“Dat begon in 2008, met een opdracht voor een object in een directiekamer. Mijn opdrachtgeefster wilde een kunstwerk, maar ze had ook last van de slechte akoestiek in de ruimte. Ik besloot kunst met functionaliteit te combineren. Vanuit dat project ben ik verder gegaan: ik dacht ….

Lees het interview verder online op deze link.

Designed & handmade in The Netherlands